Fodring og pleje af heste
Rådgivningsfilter
Rådgivning om
Anatomi

Fodring af heste

Adfærd

Indholdsstoffer

 

Forårs Tips

Når foråret nærmer sig er det snart tid til at vænne hestene til græs. Det er en dejlig tid vi går i møde, men der er nogle ting du skal være opmærksom på. Dyrlæge Leendert Jan Hofland giver et par råd med på vejen:


Forår...
Når forårssolen skinner igen begynder græsset til at voks, og vil vi gerne have hestene til at gå så hutigt som muligt udenfor på græsmarkerne. Selv om frisk luft og motion er meget sundt, men desværre er der en hage ved overgangen fra stald til græsning. De mest almindelige og største problemer er forfangenhed og fedme.

Moderat græsning
En pony på 350 kg med adgang til ubegrænset græs spiser omkring 50 kg græs om dagen. Det svare til omkring 300% af sit proteinbehov. Ved let arbejde  (2-3 gange om ugen) er den energi der tilføres1,5 gange mere end det daglige behov. Det ulige forhold af overskydende energi kan føre til fedme.

Og med alt for meget sukker (især i de nye forårs græs) kan være farligt for sundheden og kan forårsage forfangenhed.  Især nøjsomme typer, der har overvægt  har stor risiko for forfangenhed, hvis de er pludselig kommer ud i den overflod af nyt stærkt voksende fruktanrigt græs om foråret.

Efter ca 5 timer på fri græsning af frisk sommer græs har en pony dækket det daglige behov af protein og energi. Så begrænset græs og et tilskud af mineraler og vitaminer er rigeligt. Heste er ikke en anderledes: Kig dagligt på din hest og juster efter behov, så den ikke bliver for fed.

Tips fra Ing. Vincent Hinnen:

  1. Lad din hest langsomt vænne sig til det friske græs så du forhindrer til fordøjelsesproblemer som kolik.
  2. Giv hø eller halm hvis din hest går flere timer på jordfold. Hvis de kun er på græs 4-5 timer og ellers ikke har noget at tygge i, vil de får andre problmer og unoder. Heste er fra naturen vant til at tygge så småt over hele døgnet.
  3. Selvom din hest måske ser ud til at have rigeligt, skal den dækkes ind med vitaminer, mineraler og sporeelementer, da græsset sjældent dækker de behov. Brug eksempelvis: Pavo VitalComplete eller Pavo SummerFit  

Genialt tilskud ...
Heste, der går på engen og græsser, får nok både energi, protein og fibre. Men græs indeholder desværre ikke alle væsentlige vitaminer, mineraler og sporstoffer. Pavo har derfor et produkt specielt udviklet til det Pavo SummerFit. Hvis du har mulighed for at give krybbefoder giver 100 gram VitalComplete den samme effekt.

Optimalt dækkende
Med blot en kage giver dig mængden af vitaminer og mineraler, der normalt findes i 2 kg kraftfoder. Optimal dækkende, uden at din hest bliver for fed eller for varm, eller får for meget protein. En pakke indeholder 30 Pavo SummerFit velsmagende kager i en bekvem 5 kg. emballage. For ponyer er en halv kiks om dagen er nok. Pavo SummerFit fås også en stor pakke med 90 kager og sælges under navnet: Pavo SummerFit XL.