Fodring og pleje af heste
Rådgivningsfilter
Rådgivning om
Anatomi

Fodring af heste

Adfærd

Indholdsstoffer

 

Heste der for tynde

Heste der er for tynde

Pavo Grooming Team modtager mange spørgsmål om råd og hjælp til fodring af tynde heste. Vi vil prøve at gennemgå nogle gode råd her i denne artikel, der kan hjælpe med at bedømme foder til tynd hest.

Hvorfor er min hest tynd?

Først og fremmest kan man kigge på årstiden. Mange heste taber sig om vinteren. Det kan skyldes f.eks. en ormeinfektion, tandproblemer, stress eller smerte. Du skal ringe til dyrlægen, hvis din hest taber sig meget hurtigt. Hvis hesten ikke fejler nogle af de nævnte problemer, kan vægttabet skyldes ukorrekt fodring.

Hvis du har en sund hest, som gerne må blive lidt rundere, så kig først hvor hesten er tynd, før du begynder at justere foderet. Generelt er der to områder hvor din hest kan virke for tynd, og disse to områder skal gribes forskelligt an med fodring. De to områder er:

  1. Overlinien
  2. Flankerne

Foder til tynd hest

De følgende afsnit beskriver hvordan du kan fodre din hest ud fra de områder, hvor hesten virker tynd. Der er taget udgangspunkt i, at hesten er fodret forkert og ikke fejler nogle sygdomme der kan påvirke vægten.

Hvad kan du gøre for forbedre overlinien?

Overlinien inkluderer nakken, skuldre, hofter, ribben og bagparti. Dette er områder, hvor det er nemt for hesten at lagre fedt. Fordelingen af fedtet er aldrig ens, så det er muligt, at hofterne er tynde, mens nakken stadig ser fin ud. Vægttab på overlinien betyder, at hesten allerede har brugt sine reserver i noget tid, da den ikke har fået nok energi og protein i foderet.

Løsningen du leder efter er et øget indhold af energi i foderet. Hvis musklerne også er reduceret, skal du tjekke indholdet af protein. Dette er sandsynligvis for lavt. Kig også på stråfoderet, som hø og wrap. Hvis stråfoderet har en gul eller gul/brun farve, så er næringsindholdet på den lave side.

Vær opmærksom på at over 60% af hestens foder består af stråfoder. Så stråfoderet har en stor indflydelse af hvordan din hest ser ud. Brug tid på at undersøge foderværdien og kvaliteten af dit stråfoder. Hvis du virkelig vil gøre det bedste for din hest, så få dit stråfoder analyseret. Så ved du nøjagtigt hvad du foder din hest med, og hvordan du får det optimale forhold sammen med dit kraftfoder. Det er altid at foretrække en god kvalitet stråfoder end at øge mængden af kraftfoder!

Normalt tror folk, at wrap har et større indhold af protein. Men nu til dags har wrap omkring de samme næringsværdier som hø (målt som en tør masse), kun vandindholdet er anderledes. Det er en skam, at mange tror wrap indeholder mere energi og proteiner og derfor giver mindre mængder. Det er en stor fejltagelse. Du skal altså give mere wrap end hø, da det indeholder større mængder af vand.

En simpel måde at øge mængden af energi vil være at give 1-1,5 kg mere kraftfoder. Men der er et bedre alternativ. Giv ikke mere, men et andet foder. Erstat dit nuværende kraftfoder med et der indeholder mere energi og protein, men som stadigt er nemt for hesten at fordøje. Det kunne f.eks. være:

  • For mere på overlinien, men ikke muskler: tilføj Pavo Kruidenmelange eller Pavo Energy-Control
  • For mere på overlinien og muskler, imens hesten udføre det samme arbejde: Ekstra behov for protein af høj kvalitet: Tilføj Pavo Podo Grow eller Pavo Podo Lac,

 Vær opmærksom på mængden af kraftfoder. Giv absolut ikke mere end 1 kg. pr. 100 kg. legemsvægt. Så en hest der vejer 600 kg ( omkring 162 cm i stangmål) er tilladt maksimalt 6 kg kraftfoder om dagen, fordelt udover min. 3 måltider. Kroppen kan ikke omsætte mere kraftfoder og for meget kan resultere i seriøse mave problemer.

Vær opmærksom på mængden af kraftfoder. Giv absolut ikke mere end 1 kg. pr. 100 kg. legemsvægt. Så en hest der vejer 600 kg (omkring 162 cm i stangmål) er tilladt maksimalt 6 kg kraftfoder om dagen, fordelt på minimum 3 måltider. Kroppen kan ikke omsætte mere kraftfoder og for meget kan resultere i seriøse mave problemer.

Hvad kan du gøre hvis flankerne på din hest er for markerede?

Rundingen af maven er som regel bestemt af indvoldene. Her bliver fibrene fra stråfoderet opsamlet. Så en hest med markerede flanker har en reduceret volume i fordøjelseskanalen. Hvis man ved det, er det nemt at finde en løsning på det problem: Giv mere stråfoder.

Men husk også at veje de mængder af stråfoder du giver, så hesten ikke får for meget.

Vigtig information angående fodersammensætninger

Pavo Grooming Team og vores konsulenter modtager en masse spørgsmål om korrekte fodersammensætninger. Mange hesteejere virker ikke til at kende det nøjagtige indhold af energi og protein i deres stråfoder eller hvor meget det de giver vejer.

Det er meget vigtigt at kende vægten og tørstofindholdet i dit stråfoder, da de råd vi giver er baseret på tørstofindholdet af stråfoderet. Derfor er det også nødvendigt at huske, at wrap indeholder mere vand end hø gør, og derfor gives større mængder.

Værdien af næringsindholdet i stråfoderet er bestemt af kunstgødningen, typen af græs og tidspunktet hvor græsset bliver høstet. Det er også brugbart at vide at over de senere år, indeholder stråfoder mindre og mindre energi og protein, på grund af at der bruges mindre kunstgødning og forskellige græs-sorter blandes, som er mere egnet til heste, bruges til at så i hestefoldene.

Og hvis du vil vide hvor meget en sektion hø vejer, så vej en balle hø. De vejer normalt 15-18 kg. Så når du har fået en foderplan til hest af Grooming Team, og vi råder dig til at give f.eks. 6 kg hø, ved du det er en 1/3 balle. Derudover, så husk at: 6 kg. hø pr. dag betyder, at det skal den have udover det græs og halm den spiser.

Kontakt Pavo hestefoder på 74 83 39 01 eller på radgivning@pavo.dk hvis du skulle have yderlig spørgsmål om foder til tynd hest.


Pavo Ease&Excel

Innovativt sportsfoder til at støtte mavefunktionen

Pavo GutHealth

For en stabil tarm funktion