Fodring og pleje af heste

Grovfoder til heste

Rationen består typisk mellem 70% til 100% af grovfoder: græs, hø, wrap, lucerne eller roefibre. Godt grovfoder er det vigtigste af rationen og sikre at din hest forbliver sund. Du kan finde en masse information, tips og råd omkring grovfoder til heste på denne webside.

Læs mere om grovfoder-problemer

Hvad er forskellen på hø og wrap?

Den største forskel mellem hø og wrap er tørretiden og om det er pakket ind i wrap eller ej. Ofte tror folk at hø har et højere fiberindhold og wrap et højere sukkerindhold. Ud af tusind analyser ser det ud til at der nærmest ikke er nogen forskel mellem de to typer.

Alderen på græsset og tidspunktet for høst er de vigtigste parameter for bade hø og wrap. Der tales ofte om “tidligt” eller “sent” slet. Ved et sent slet, er det meste af sukkeret brugt af græsset til at gro. Heste der er sensitive overfor sukker rådes derfor til at få hø/wrap fra et sent slet, som er høstet om morgenen.

Hvorfor er grovfoder så vigtigt for heste?

Tyggetid: en hest kan KUN producer spyt når den tygger. Fibrene i høet gør at hesten tygger længere end ved kraftfoder.

Spyt: Ikke bare som “smøremiddel” spiller spyttet en vigtig rolle, men det neutralisere også den evige prodiktion af mavesyre. Det minimere riskoen for maveproblemer som mavesår.

Tarmene: Udover at stimulere til tyggetid, fodre fibrene også bakterierne i stortarmen. Det kaldes fermentering og sikre en balanceret tarmflora.

Vægt/ huld: især for heste der har problemer med for meget huld, er det ofte mere effektivt at kun give dem grovfoder og ingen alm. kraftfoder.

Hvad er forskellen på grovfoder og kraftfoder?

Heste er skabt til at spise små måltider fordelt over hele dagen. Grovfoderet er basis i rationen: de fleste heste spiser grovfoder I løbet af dagen som græs, hø eller wrap. Udover hø/ wrap, kan du også give kraftfoder, hvis du ønsker at tilføre energi eller protein. Når en hest har et intenst træning-skema, er det ikke muligt for den at indtage nok og de rigtige næringsstoffer alene fra hø/wrap. Kraftfoder findes som muesli eller pellets. Ikke alle heste har brug for kraftfoder, men du må aldrig tage din hest af grovfoder!

Hvis din heste får lidt eller intet kraftfoder, er det en god ide at supplere med et tilskud som Pavo Vital/ Pavo SummerFit. Din hest får alle de vitaminer og mineraler den har behov for ved kun 100 gram Pavo Vital eller 1 Pavo SummerFit, uden ekstra energi. Derfor vil den ikke øge huld eller få ekstra energi.

Hvor meget grovfoder spiser en hest om dagen?

Hvis vi snakker om grovfoder ti heste, må vi også tale om tørstof-indhold. Tørstofindholdet er det der er tilbage når væsken er ude af grovfoderet. Vi regner altid i tørstofindhold. Kalkulation går således: En hest skal have 1,5% af sin legemsvægt i tørstof grovfoder.  

Gennemsnitligt tørstofindhold:

 • Græs: 20% to 25%
 • Wrap: 60% to 70%
 • Hø: 80% to 90%

Beregn i 5 step hvor meget grovfoder din hest skal have

 • fastslå dit grovfoder. Har du ingen analyse så brug gennemsnittet.
  Eksempel: 88% tørstof af hø
 • fastslå det daglige tørstof for din hest (+/- 1,5% af legemsvægten)
  Eksempel: 9 kg til 600 kg legemsvægt
 • gang så den daglige anbefalede mængde tørstof med 100
  Eksempel: 9 kg x 100 kg = 900 kg
 • divider summen med tørstofindholdet i dit grovfoder
  Eksempel: 900 kg : 88 = 10,2 kg
 • dette tal er minimum vægt i kilo din hest dagligt skal have.

Hvordan kan du vurdere din hø/wrap kvalitet?

Du har sikkert spurgt dig sig før: Er mit hø god eller dårlig kvalitet? Du kan selv vurdere det en smule med dine sanser (lugt, farve og sammensætning), om det er godt eller dårligt. Men det fortæller dig intet om de næringsværdier der er i det. Du kan ikke vurdere ude fra det hvor meget sukker dit hø/wrap indeholder. Hvis du virkelig ønsker at vide hvad det indeholder skal du få lavet en stråfoderanalyse. Når du checker dit hø/ wrap skal du altid være på vagt overfor skimmel, giftige planter, ukrudt og affald.

Grovfoder erstatninger til dine heste

Hvis dine heste ikke får nok grovfoder, fordi de har problemer med at tygge, du kan ikke selv give dem nok, eller det er en ringe kvalitet, kan du med fordel anvende grovfoder erstatninger.

 

Ved du hvilket grovfoder der passer bedst til din hest?
Læs mere omkring forskellene og udfyld skemaet.

Udfyld skemaet