Fodring og pleje af heste
Rådgivningsfilter
Rådgivning om
Anatomi

Fodring af heste

Adfærd

Indholdsstoffer

 

Rigtig fodring kan forhindre mavesår

Mavesår er et undervurderet problem hos heste. Men et godt foder-management kan forhindre en masse problemer. Men hvad skal du gøre, for at sikre optimal fodring af din hest?

Der er flere heste med mavesår, end man tror. Mavesår er sår på den indvendige del af mavesækken, der opstår, fordi den beskyttende membran er blevet nedbrudt. Det har længe været kendt, at mavesår er et problem indenfor trav- og galopsporten. Trav- og galopheste får ofte meget koncentreret foder og for lidt grovfoder. Men det er for nyligt også kommet frem, at mange af vores 'almindelige' rideheste og ponyer ligeledes lider af gastriske problemer.

Hvad er årsagen?
Foder og management spiller en vigtig rolle i forekomsten af ​​mavesår.

"Vilde heste spiser næsten konstant fiberrigt foder med et lavt kalorieindhold. Når hesten tygger, produceres der spyt, som forhøjer surhedsgraden af ​​mavesyren. Det betyder, at hvis en hest ikke tygger nok, producerer den ikke nok spyt, og risikoen for mavesår øges”, fortæller Pavo hestedyrlæge Veerle Vandendriessche, “Den konstante tilstedeværelse af højfiber-blandingen neutraliserer surheden i mavesækken. Hos heste, der ikke løbende får grovfoder, kan mavesyren derfor blive for stærk, hvilket påvirker den slimhinde, der beskytter mavesækken. Dette sker også under påvirkning af stress, eller hvis der gives for meget kraftfoder på én gang. Hestens mave er lille og fyldes hurtigt op af kraftfoderet, hvilket betyder, at syren kan komme i kontakt med den øvre del af mavesækken, hvor slimhinden ikke er så tyk. For meget stivelse i kraftfoderet pr. måltid vil også sænke surhedsgraden uønsket. Desuden produceres langt mindre spyt, når der ædes kraftfoder, end når hesten forarbejder grovfoder. "

Veerle forklarer, at stress forårsager, at stoffer produceres i kroppen, der gør slimhinden mere følsom over for mavesyre. "Heste er stressede, når deres tre vigtigste behov ikke er opfyldt: ubegrænset grovfoder, nok fri bevægelighed og kontakt med deres artsfæller."
Hårdt arbejde kan også forårsage mavesår. Dette skyldes, at når mavesækken er tom, og hesten arbejder, kan syren nemmere komme i berøring med den ubeskyttede øvre del af mavesækken.

Hvad skal du gøre?
Et klogt og gennemtænkt fodermanegement kan forhindre mange problemer. Men hvad du skal overveje, når du sammensætter din foderplan?

Giv rigeligt grovfoder
Jo mere en hest tygger jo bedre. For at fremme dette, skal du give stråfoder fordelt over hele døgnet. Også om natten, for i modsætning til os, sover heste ikke hele natten. Hvis du er bekymret for, at din hest bliver for fed, så find et stråfoder med et lavt energiindhold og prøv at forlænge ædetiden, for eksempel ved at bruge et hønet med små huller eller bland stråfoderet med halm. Det er ikke muligt at se udefra, hvad stråfoderet indeholder af energi. Men du kan forholdsvis billigt få lavet en analyse, der værdisætter energi-, sukker- og protein-indholdet i dit grovfoder.

Fri bevægelighed
I naturen bevæger heste sig dag og nat. Det er ikke det samme som en times træning med dig. Rolig og fri bevægelighed er vigtig for hestens trivsel. Foldtid med fri græsning er den mest behagelige måde for en hest at være i bevægelse. Hvis det ikke er muligt, er en stor, tør paddock eller fold med adgang til stråfoder, et godt alternativ. For at undgå, at hesten forbliver stående i et hjørne, kan du tilbyde stråfoderet flere forskellige steder i paddocken eller på folden.

Social kontakt
Heste er flokdyr, og derfor er kontakt med andre artsfæller meget vigtigt for dem. Hvis de ikke får det, bliver de stressede.
Heste kan håndtere kortvarig stress, hvilket ikke altid kan undgås. Det kan være relateret til et besøg hos dyrlægen eller en kollision med en anden hest i på folden. Men langvarig, kronisk stress kan virkelig føre til maveproblemer. For at undgå dette, skal du sørge for, at de vigtigste behov - ubegrænset grovfoder, social kontakt og fri bevægelighed, er opfyldt så meget som muligt.

Hvad skal du ikke gøre?

Store portioner kraftfoder
Hestens mave er forholdsvis lille. Den kan ikke fordøje mere end højst 1,5 kilo kraftfoder ad gangen. Hvis din hest har brug for meget kraftfoder, skal du give det i mindst mulige portioner fordelt på så mange måltider som muligt, fordelt over hele dagen. Bonussen her er også at hesten fordøje foderet bedre i små portioner og derved er udnyttelsen mere optimal.

Træning på tom mave
Inden du træner din hest, så giv den stråfoder. Den store mængde spyt og højfiberblandingen fra stråfoderet vil derved give en buffer for mavesyren, så den ikke kommer i berøring med den øvre ubeskyttede del af mavesækken. Det er bedst kun at give kraftfoder i god tid inden eller efter arbejdet. Hvis du træner din hest inden for to timer efter fodring, vil blodsukkerniveauet være relativt lavt, hvilket er netop der hvor den har mindst energi.

Lang tid uden at tygge
Lad ikke din hest stå uden stråfoder i længere tid. Giv stråfoder før og under transport, når du skal til et stævne med din hest. Det giver også den ekstra bonus, at tyggetiden hjælper med at reducere stress.


Nyt: Pavo Ease & Excel

Sportsheste, der udfører moderat til intensivt arbejde, har brug for en vis energi for at kunne udføre deres arbejde, og her er stråfoder alene er ikke altid nok. At supplere med kraftfoder er et indlysende valg, men ingredienser som meget korn indeholder simple sukkerarter og stivelse, som har en negativ effekt på maven og resten af ​​fordøjelsessystemet. Derfor har Pavo et specielt sportsfoder, som beskytter mavesækken, og som nærmest ikke har nogen korn tilsat. Pavo hestedyrlæge Veerle Vandendriessche fortæller:

"Vores nye Pavo Ease & Excel indeholder superfibre fra soja, roer og lucerne, hvilket gør det sundt og betyder, at hesten skal tygge i længere tid. Det indeholder også en særlig blanding af naturlige ingredienser, der neutraliserer mavesyre, styrker gastrointestinal immunitet og opretholder en sund tarm flora. Der er et højt fedtindhold i, som giver langsomt frigivet energi og fremmer god muskelmetabolisme, og samtidig giver en blank pels og sunde hove som ekstra bonus. Med hensyn til energi kan du forvente meget energi, uden hesten bliver for ”varm”, da sukker- og stivelsesindholdet er meget lavt.

Pavo Ease & Excel er beregnet og udviklet til hårdt ydende sportsheste. Men foderet er også velegnet til hesten, der trænes regelmæssigt, og til heste, der fra naturens side er (meget) varme og stressede”.Pavo Ease&Excel

Innovativt sportsfoder til at støtte mavefunktionen

Pavo HayChunks

Sunde grovfoder snack for aktivering i stalden og undervejs

Pavo ReHydrate

Restituerende sportsdrik til heste

Hvordan diagnosticerer du mavesår?

Dyrlægen kan kun se et mavesår ved at undersøge maven med et gastroskop, hvilket er en lang slange med et lys og et kamera i enden, der føres ind gennem næsen, videre ned gennem spiserøret og ned i mavesækken.
Men der er et par tegn, du skal være opmærksom på. De kan nemlig indikere, at din hest har problemer med maven:
 

  • ”bider” tænderne meget sammen eller bevæger sine læber (flemer),
  • sviner når den spiser,
  • gaber overdrevet
  • har svage koliksymptomer,

kedelig pels eller hesten er sløv

Disse former for adfærdsmæssige ændringer kan tyde på, at noget er forkert. Hvis du er i tvivl, så kontakt altid din dyrlæge.