Fodring og pleje af heste
Rådgivningsfilter
Rådgivning om
Anatomi

Fodring af heste

Adfærd

Indholdsstoffer

 

Korrekt fodring efter kolik operation

 

Spørgsmål til Pavo GroomingTeam:
En kunde spørger, hvilket foder, der bedst kan anvendes efter en kolik operation (for godt 3 måneder siden). Der blev ikke fjernet noget af tarmen. Hesten har det meget dårligt, den har i de sidste 4 uger kun fået Mash, men nu er det også muligt, iflg. dyrlægen, at give kraftfoder.
Kunden søger nu foder, som kan rette op på hesten på den mest skånsomme måde.
Svar fra Pavo GroomingTeam/ Dr. Jürgen Bartz:
Det er meget normalt at det tager en hest lang tid at komme sig efter sådan en operation. Tre måneder er helt normalt inden hesten er på samme niveau igen. Men tre måneder, er forholdsvis lang tid, især for patienter, der ikke har fået fjernet noget af tarmen og hvis den stadig er i dårlig stand.
Generelt skal der være fuld ration af hø til rådighed - altså "ad libitum", så det hele dagen er til dens disposition. Kraftfodermængden afhænger af, ligesom en normal hest, primært af dens aktuelle arbejdsbyrde (Standard normer f. eks fra Coenen / Meyer: Pferdefütterung, fra forlaget Parey).  Denne mængde kan øges med mellem 20 og 25% for at få mere energi i hesten, da det er det den har behov for , for igen at blive ”rundere”.  Men den samlede mængde af kraftfoder, som tilbydes skal være lav og gives i små portioner. Med sådanne høje tilskud af energi anbefales ingen korn, men en varmebehandlet foderblanding, såsom eXpanderede piller fra Pavo.
En god energikilde, som ikke belaster mængden af kulhydrater, er olie: Dagligt op til 50 g vegetabilsk olie pr. 100 kg af hestens kropsvægt, fordelt over to til tre portioner, give ekstra energi. Til dette egner almindelige madolier sig.
Desuden bør indtaget af protein-eller aminosyre øges, hvis hesten skal opbygge kropsmasse. Specielle tilskud til dette kan købes. Et varieret tilskud af aminosyre, kan også opnås med ølgær, hørfrø, lucerne og hø.
Nogle urter har en god effekt på harmonisering af mave og tarme. Til behandling efter kolik er de derfor perfekte. Eksempelvis er følgende blanding velegnet: 50 g. anis, 100 g. af kamille, citronmelisse og salvie, samt 200 g. røllike. Denne blanding gives der dagligt 50 gram af i foderet.
En kolik operation efterfulgt af indlæggelse er en stressende situation for heste, så der er måske også stress-relaterede mavesår, som er årsag til den dårlige stand og huld.
Behandling godkendt til heste i Tyskland er lægemiddel omeprazol i Gastroguard.
Under mere moderate symptomer og mistanker for mavesår, er det muligt at beskytte maveslimhinden med ​​tilskudsfoder. Stoffet Pronutrin som granulat kan gives i foderet. Fordelen ses i det faktum, at dette produkt ikke er et lægemiddel og er fuldstændig fri for bivirkninger. Man kan således let forsøgsvis prøve det. 
 

Pavo Care4Life

Sund blanding med masser af urter

Pavo GutHealth

For en stabil tarm funktion