Fodring og pleje af heste
Rådgivningsfilter
Rådgivning om
Anatomi

Fodring af heste

Adfærd

Indholdsstoffer

 

Championaterne er på vej!

- er din hest klar?

  DRF’s ungchampionater powered by Pavo & Everhorse i dressur og spring starter op midt i juni.  Inden da er der nogle ting du kan gøre for at optimere dine chancer for at din hest fremviser sig fra sin allerbedste side.  Alle ønsker en hest der på tidspunktet står knivskarpt, har den rigtige energi og har bygget de rigtige muskler. Lidt fokus på foderet er måske det sidste der gør den store forskel…


 

Muskler

 For at kunne hjælpe hesten til at bygge og pleje muskler, skal vi have rigeligt proteiner i rationen. Netop proteiner og ikke mindst kvaliteten af disse kan være et problem.  Via de godt 300 stråfoder analyser Pavo får lavet årligt, kan vi se et markant fald af protein (og energi).  Det stiller et større krav til vores kraftfoder. Har man eksempelvis stråfoder med et lavere indhold end 60 gram/ kg tørstof kan det være svært at opnå proteiner nok til en sportshest i intenst arbejde eller ungheste i en opstartsfase. Her kan der med fordel bruges et tilskud af Pavo TopSport, som indeholder 20% protein og 18 % råfedt.  Ved at supplere med dette foder vil man hjælpe hesten med at den hurtigere og mere effektiv får bygget muskler.  Hvis du har en stråfoderanalyser, så lad os hjælpe dig med at finde det rigtige foder, det passer til dit stråfoder.

 

Energi

 Hesten får energi fra kulhydrater. Kulhydrater kan være komplekse eller let optagelige.

De let optagelige kulhydrater er sukkerbundne og stivelse, som i maven og tyndtarmen bliver nedbrudt gennem enzymer. På den måde får hesten meget og hurtig energi. Det er vigtigt, at nedbrydelsen af de let optagelige kulhydrater virker, ellers kan sukker og stivelse i tyktarmen betyde at tarmfloraen kan blive ødelagt. Det betyder at korntyper som byg, hvede og majs skal varmbehandles for at hesten kan udnytte stivelsen.  Korn i form af flager er en billigere proces, men også med noget lavere optagelighed end varmbehandling.

 Fibre er komplekse kulhydrater, som kun kan udnyttes i hestens tyktarm ved hjælp af bakterier og som så bliver lavet om til nyttige næringsstoffer. Dette giver en længevarende energi. Især pektinfibre er meget nemt optagelige og har en god prebiotisk effekt. Produkter som Pavo SpeediBeet indeholder flere pektinfibre end græs.

Olie, der optages i mave og tyktarm, er også en mere og mere brugt energikilde til heste og giver længevarende energi.

 Så groft sagt- har vi en hest der er lidt for ”varm” skal vi fodre mere med energikilder fra fibre (stråfoder/roeflager osv.) og olie.  Mangler vi lidt derimod mere tænding kan mængden af stivelse øges. Vi oplever mere og mere heste der reagere på havre, som er en hurtig tilgængelig energikilde, men som også påvirker et ”lykkehormon” så hesten bliver mere frisk. Derfor brugte man i gamle dage havre til krigsheste. De meget forædlede heste som man avler i dag er også mere sensible og har måske ikke behov for det. For meget korn (og for lidt stråfoder)  i rationen har også andre negative konsekvenser, som øget risiko for mavesår osv.  

 

Elektrolytter

 En hest sveder faktisk mere end man tror. Den kan ved let motion på en alm. forårs/sommerdag på 20 grader tabe 2-4 liter væske og ved hårdt arbejde helt op til 19 liter væske! Så hvis man forestiller som en normal championats hests dag, som starter tidligt, det er omkring de 20 grader, man køre hen til stævnepladsen i traileren/transporteren også skal den ud i fremmede omgivelser og vise det I har trænet på i et par måneder.  Den vil svede ekstremt! Her er bestemt også et ekstra behov for at erstatte alle de elektrolytter såsom natrium, klorid og kalium den mister. Så hjælp hesten med at bibeholde energien, ved at give elektrolytter inden arbejde – både under træningen op til kvalifikationen, men bestemt også på selve dagen.

 

Antioxidanter

 Frie radikaler dannes i kroppen under den almindelige forbrænding, under stofskifteprocesser og som følge af miljøpåvirkninger. Antioxidanter er naturlige eller kunstige stoffer, der hjælper med at begrænse de skader, som frie radikaler laver. De forsyner de frie radikaler med et elektron, også undgås at andre mere livsvigtige væv og systemer angribes. Når en hest arbejder har den behov for at kunne neutralisere de her affaldsstoffer som mælkesyre osv. Det kan du hjælpe den ved med produkter der indeholder rigeligt E vitamin og selen.

 Pavos brede sortiment af sports- og tilskudsprodukter har igennem flere årtier hjulpet adskillelige ekvipager til tops både i Pavo Cup i Holland og herhjemme i DRFs ungchampionater powered by Pavo & Everhorse.

Vi håber at se dig til finalen på Blue Hors i oktober!

 

 Pavo Ease&Excel

Innovativt sportsfoder til at støtte mavefunktionen

Pavo ReHydrate

Restituerende sportsdrik til heste

 Anna Kasprzak, OL- og landsholds-rytter om Victoria’s Secret, vinder af sidste års 5 års championat: ” Jeg syntes at vi har rigtig godt styr på Victoria's Secret nu i fht. foder. Hun ser godt ud, og har tilpas med energi under arbejde. Generelt får mine heste Pavo SportsFit, men Vicky får Pavo Nature’s Best og Pavo TopSport. Hun har meget energi, så derfor Pavo Nature’s Best da det er uden havre, og Pavo TopSport fordi hun forbrænder rigtig hurtigt og der er godt med fedtstof i topsport. Hun bliver fodret 4 gange dagligt hvor hun får et halvt fodermål af hver, plus en stor håndfuld lucerne og hø. Om formiddagen får hun et fodermål Pavo Slobber Mash. 

Hun er enormt madglad, hvilket er rigtig dejligt, men derfor også vigtigt at vi overholder fodertiderne- især fordi mine bliver fodret så tit, og måltiderne derfor ikke må komme for tæt på, eller for langt fra hinanden.”  

 Tanja Rusovic, træningsstald ved Sabro og flere gange vinder og finale deltager ved championater: ”Når jeg får en hest i træning, starter jeg altid med at fodre dem med Pavo AllSports.

Efter noget tid med arbejde, vurderer jeg om den har brug for ekstra energi og fylde, og så kører jeg dem over på enten ren Pavo EnergyControl eller 50/50 på Pavo AllSports og Pavo EnergyControl.

Har jeg ikke hesten så lang tid før den skal præstere, giver jeg den Pavo Eplus tilskud, for at afhjælpe mælkesyren og holde den smidig under træning.

Hver aften får de alle sammen lun Pavo SlobberMash og Pavo DailyPlus.

Jeg har haft 1 hest med til championatsfinalen 2016, og godt 2 måneder før stævnet, begyndte jeg at blande 50/50 af Pavo Topsport og Pavo EnergyControl, og det syntes jeg fungerede rigtig godt.

I Herning 2017 havde jeg 2 med til unghestechampionatet, og her gjorde jeg det samme – ca. 2 måneder før begyndte de at få 50/50 af Pavo EnergyControl/ Pavo Topsport. Og igen havde begge heste rigeligt med energi, ingen træthed, ingen stivheder og de så begge super godt og veltilpasse ud.

Så det er en ting jeg vil gøre fremover til de lidt større opgaver, hvor det kræver lidt ekstra af hestene.”

Bo Høstrup, international dressurrytter: ”Her i stalden har vi pt. en ny talentfuld 3 års hest i gang med henblik på næste års championater. Vi har stor succes med Pavo SportsFit. Pavo SportsFit, som ud over at være utrolig god til de ældre konkurrenceheste, så bliver den også godt modtaget hos de unge.  Der udover, er det et must, at de alle får Pavo Slobber Mash til nat. Alle heste står på libitum adgang til godt hø, og økologisk hvedehalm.  Og selvfølgelig elektrolytter-  især under spidsbelastninger og sommeren. Det gør det egentligt ret simpelt, men utrolig effektfuldt. Vi er super tilfredse med de supplerings muligheder som Pavo foder byder på, hvis der skulle være behov for at supplere med tilskud til ekstra muskelopbyggende eller andet. Vi testede bla. Pavo TopSport da den kom frem.  Den hest fra Tyskland jeg havde udviklede sig hurtigt og blev mere komplet på det. ”